Op ontdekkingstocht!

De beste manier om Amsterdam Oud-West te ontdekken is te voet of per fiets waarbij je langs al onze hoogtepunten gaat; 

Stadsboerderij Zimmerhoeve; vroeger werd dit ook wel ‘het Landje van Ome Kick’ genoemd waar activiteiten voor kinderen werden georganiseerd. Dit is een plek met allerlei boerderijdieren, er staan veel wilde planten en er kunnen workshops worden gevolgd.

Heb jij het Boomzagertje wel eens gezien? Ga naar het Leidsebosje, vlakbij het Leidseplein en ontdek dit grappige beeld. Wedden dat jij deze nog nooit hebt gezien?

Straatartiest Frank de Ruwe heeft op de Hoek van de Overtoom en de Eerste Constantijn Huygenstraat (boven Stach) ‘iets’ toegevoegd omdat hij vond dat het kunstwerk wat er hangt nog niet compleet was. Is dit je wel eens opgevallen?

Het Bilderdijkpark; is één van de kleinste parkjes is van Amsterdam, gelegen aan de Hugo de Grootgracht. Een verborgen plek waar je vaak voorbij raast met de fiets. Stap de volgende keer eens af als je langsrijdt en geniet van dit idyllische en intieme parkje wat niet zou misstaan in Zuid-Frankrijk.

De Hallen; deze oude tramremise is hét culturele centrum in Oud-West met o.a.; winkels, een hotel, bioscoop, food market. Elke maand kan je hier terecht bij The Makers Market; unieke en ambachtelijke artikelen gemaakt in Amsterdam. Dit is de plek waar jong en oud zich kan vermaken.

WG-terrein; het terrein waar vroeger het Wilhelmina Gasthuis (ziekenhuiscomplex) was gehuisvest. Doel was om patiënten te omringen door groene tuinen. Het dorpse karakter is nog steeds zichtbaar en voelbaar. Nu is het een plek voor startups, ateliers en woningen. Als je hier bent bestel een koffie bij het WG Café en ontdek de rest van het terrein met o.a.: Lab111; een voormalig pathologisch anatomisch laboratorium wat nu een plek is voor filmmakers en filmliefhebbers. Startende en gevestigde kunstenaars tonen hier hun werk.

Lutherhof;
een indrukwekkend pand aan het Staringplein. Ga de volgende keer eens naar binnen als je in de buurt bent, in het midden van dit pand is er namelijk een historisch groen hofje/binnentuin: het Lutherhof. Oorspronkelijk woonde hier 70 alleenstaande vrouwen en weduwen van de Lutherse kerk. Vandaag de dag wonen er nog steeds ouderen (vrouwen én mannen).

Het Eetbare Plantsoen; is het je wel eens opgevallen dat er steeds meer groene initiatieven in de stad ontstaan? Zo ook op het Nicolaas Beetsplantsoen in de Borgerbuurt. Buurtbewoners runnen deze stadsmoestuin en gezellige ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Goed opletten als je langsloopt welke groentes je spot en misschien raak je wel geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan!

Bellamyplein; vroeger was dit een waterrijk en landelijk gebied met polderhuisjes en houtzaagmolens. Achter deze indrukwekkende huizen (achter de Hallen) is er een prachtig plantsoentje met pierenbadje.

De Hollandsche Manage; wist je dat de oudste rijschool van Nederland zich in hartje Amsterdam bevindt? Deze prachtige historische manege grenst aan de Overtoom en aan de Vondelstraat.

 

Nu weet je allemaal fijne adres maar het is natuurlijk ook leuk om wat extra kennis op te doen over Oud West; hierbij een klein stukje topografie en geschiedenis. We beloven je het duurt niet lang, het zijn een aantal leuke feitjes en daarna kan je indruk maken op vrienden en familie;

Stukje geschiedenis

– Amsterdam Oud-West is gebouwd tijdens de snelle uitbreiding van de stand aan het eind van de 19e eeuw.
– Bij de bezetting in de Tweede Wereldoorlog werd op aandrang van de Duitse Bezetters een aantal Amsterdamse straatnamen veranderd. Straten die naar het Nederlandse koningshuis of naar Joden genoemd waren. Zo heette de Da Costakade bijvoorbeeld de Gouveneurskade, en de Wilhelminastraat was voorheen de Wester-Gasthuisstraat.
– De Overtooms vaart werd in 1902 gedempt en dit werd de belangrijke stadsstraat Overtoom.

 

 

Buurten in Amsterdam Oud-West

Kinkerbuurt (bestaande uit De Bellamy-, Borger, en Da Costabuurt)
Overtoombuurt (bestaande uit De Cremer-, Helmers– en Vondelparkbuurt)

1. Bellamybuurt:
– Een buurt met een dorps karakter.
– Een deel van de straten ligt nog steeds het lagere polderniveau dan de opgehoogde straten van de omgeving. De oorspronkelijke polderverkaveling is nog steeds duidelijk zichtbaar in o.a.: de Bellamystraat en de Jan Hanzenstraat.
2. Borgerbuurt:
Deze rustige woonbuurt valt op vanwege de laagbouw, en is in de jaren tachtig aangelegd als arbeidersbuurt met veel sociale woningbouw.
3. Da Costabuurt:
– Vernoemd naar Isaäc da Costa, een Amsterdamse dichter en historicus.
– Potgietersstraat
4. Cremerbuurt:
– De buurt is vernoemd naar Jacobus Jan Cremer, een Nederlandse schrijver, kunstenaar en kunstschilder.
5. Helmersbuurt:
– Vernoemd naar de Nederlandse Dichter Jan Frederik Helmers, met straatnamen van beroemde schrijvers en dichters, wordt hierdoor ook wel de Dichtersbuurt of het Letterkundig kwartier genoemd.
– Unieke wijk met mooie hoge bomen, rustige woonbuurten en culturele hotspots.
– Bosboom Thoussaintstraat.
6. Vondelparkbuurt:
– gemeenschappelijke benaming voor drie buurten in Amsterdam-West

Amsterdam Oud-West wordt omringd door:
– De Singelgracht (grens met Amsterdam-Centrum);
– Het Vondelpark (de grens met Amsterdam-Zuid);
– De Kostverlorenvaart (grens met voormalig stadsdeel De Baarsjes);
– Hugo de Grootgracht (grens met voormalig stadsdeel Westerpark).

Veel plezier op ontdekkingstocht in Amsterdam Oud-West!